Strona Główna .:Degu Serwis:. Koszatniczka w Internecie
Koszatniczki - one i o nich !!!

FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Herbal Pets

"
 Ogłoszenie 

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Karolina K.
18-02-2010, 20:42
Stoliczku - nakryj się (klatką) :-)
Autor Wiadomość
Pio41 
DEBIUTANT MIESIĄCA

Imiona koszy: Grubcia, Malutka
Znak zodiaku:
bliznieta

Imię: Piotr
Wysłany: 18-02-2010, 20:24   Stoliczku - nakryj się (klatką) :-)

luska w innym wątku napisał/a:
Szanowny Pan to, widzę, taka forumowa złota rączka będzie :D Proszę jak najprędzej zwizualizować resztę swoich pomysłów,

Mówisz - masz ;)

Nie wiem, jak u Was, ale ja czasem muszę przemieścić nieco klatkę... Z taką ilością dość grubych konarków i półek jest to zadanie ciężkie, choć oczywiście nie jest to niewykonalne, ale... po co się męczyć :) . Zrobiłem więc stoliczek pod klatkę na kółkach.

No cóż... W oryginale stoliczek wyglądał lepiej. Ale pewien jegomość (nie powiem kto, a Wy się nie domyślacie, prawda?) zasiadł sobie któregoś dnia na nim bawiąc się z koszatniczkami i okazało się on (ten jegomość) waży więcej, niż "ustawa przewiduje"0... :oopsp: No dobra... Oszczędźmy sobei mrożących krew w żyłach wspomnień...

W związku z powyższym nie pozostało mi nic innego, jak dokonać stosownej naprawy, skracając troszkę blat i na nowo montując nóżki. Nie jest tak pięknie, ale... skutecznie :)

Co jest potrzebne?

Formatka meblowa w kolorze wybranym, gotowa, 80x30 cm - do dostania w każdym markecie budowlanym, 4 wkręty meblowe, tzw. konfirmaty (ok. może być inny, dowolny wkręt, byle odpowiedni długi i gruby), 4 kółeczka plastikowe z trzpieniem do wciśnięcia w otwór 10 mm, kawałek kantówki sosnowej lub świerkowej, ok. 1 metra długości, 4x3 cm przekroju.

Kantówkę tniemy na 4 kawałki po 25 cm. Z jednej strony w każdym kawałku wiercimy wzdłuż, centralnie pojedynczy otwór 10 mm na głębokość ok 5 cm. Następnie ustawiamy te 4 nóżki i nakrywamy je ostrożnie blatem. Nóżki ustawiamy dokładnie na rogach. następnie dociskając blat równomiernie (aby całość konstrukcji się nie przewróciła) przewiercamy blat i do pewnej głębokości nóżkę tak, aby otwór wypadł mniej więcej w środku podpierającej nóżki.I tak na 4 rogach. Średnica wiertła powinna być adekwatna do "wewnętrznej" średnicy wkrętu, którym to połączymy. W przypadku konfirmatu to 4 mm. Następnie otwory w blacie rozwiercamy na średnicę zewnętrzną wkrętu łączącego (w przypadku konfirmatu - 7 mm). Potem łączymy blat z nóżkami. Na moim zdjęciu nóżki nie są na rogach, bo to jest już stoliczek "ratowany po wypadku"

W wywiercone wcześniej otwory na spodzie nóżek wbijamy kółeczka

Stawiamy na stoliczku klatkę i cieszymy się łatwym przemieszczaniem jej po pokoju :)

Pozdrawiam
Piotr

(Selenicereus) Na prośbę Piotra dopisuję:
Aby uniknąć przesuwania się klatki po stoliczku: "Otóż ja zastosowałem coś takiego http://www.jysk.pl/210/211/212/4807400/a/catalog - to taka mata antypoślizgowa do kupienia w sklepach Jysk za psie pieniądze. Jest rewelacyjna - działa prawie jak nanopad. :) "
A ja dodam, że jest też chyba coś takiego w Ikei - mata antypoślizgowa do szuflad i szafek
Ostatnio zmieniony przez selenicereus 18-02-2010, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  

natasiunia 
Początkujący Zjadacz Gałązek

Imiona koszy: Diora
Znak zodiaku:
koziorozec

Imię: Natalia
Wysłany: 18-02-2010, 20:39   

to mi też możesz zrobić :) ) Albo możesz mi klatkę urządzić :) ) heheh

Natusia 
Początkujący Członek Degu Serwis
Wciąż się leczę :P

Imiona koszy: +Naila+,May, Liiv, Yuzumi
---: +Dyzio+,Fafik, Syriusz
Znak zodiaku:
wodnik

Imię: Natalia
Wysłany: 18-02-2010, 20:39   

A ja musiałam przenieść telewizor... :P

"Dla mnie proszę graj
Nie mam siły dość
Żadną ze znanych dróg
Nie można nigdzie dojść"
Szczurkoś :D

selenicereus 
Moderator

Imiona koszy: Bromba, Malwina i Fikandra
Znak zodiaku:
skorpion

----: Fuma (+)
Imię: Kasia
Wysłany: 18-02-2010, 20:42   

my też mamy taki wózeczek tyle, że niski, tylko żeby się kółka kręciły (myszki pod nim lubią pełzać) - i my mamy burty w stoliczku zabezpieczające klatkę przed zsunięciem się.
Stoliczki gorąco polecamy - obsługa klatki znacznie prostsza.

Odpowiedz do tematu