Dzisiaj chlodno, wiec wszyscy czuja sie swietnie Fajusia odzyskuje humorek - lapka slicznie rozowiutka - resztki masci i strupki zostaly noca starannie usuniete z nieduza pomoca "lekarza" Dudka Mam nadzieje, ze wlosienie odrosnie...
We srode beda wyniki analizy "dzikiego miesa" - ale mam nadzieje, ze nie bedzie to nic zlosliwego, tylko zwykla narosl...
_________________ Kosze rulez! Zapraszamy do naszej galerii
koszatniczka.org/album_personal.php?user_id=4431
_________________ Z Prawdą jest jak z dupą - każdy ma swoją.
--------------------------------------------------------
zapraszam do galerii http://koszatniczka.org/a...hp?user_id=3571 przedstawiam Wam całą wesołą siódemkę
Wczoraj bylam u Barana po wyniki Fajusiowej narosli i ku zdziwieniu wszystkich okazalo sie, ze to jest...sarkoid. Rodzaj nowowtworu wystepujacego miejscowo w formie roznorakich (bo duzo odmian) narosli na/podskornych - spotykany najczejsciej u...koni :/
Usuniecie narosli moze niestety spowodowac nawrot, najczesciej w formie zlosliwej. Pocieszam sie, ze to "moze" u Fajusi bedzie oznaczac "nigdy". Pocieszajace jest tez to, ze u koni czasem sie tego nawet nie leczy, bo sa to miejscowe zmiany skorne, ktore o ile nie sprawiaja dyskomfortu koniowi nie musza byc usuwane...
Tak czy inaczej jest to dziwny przypadek...
Rana sie w kazdym razie super zagoila i poza tym, ze stopka jest lysa i z ogromnymi pazurami (musze obciac) to nie widac zeby cos sie kiedys dzialo....wiec jestem dobrej mysli...
Sarkoidy mogą wystąpić chyba nie tylko u koni. U ludzi też się je w pewnej odmianie sarkoidozy spotyka. O ile pamietam była to ulubiona choroba dr House'a - przynajmniej w co drugim odcinku była proponowana taka diagnoza.
Z tego co doczytywałam postaci skórne mogą mieć różne pochodzenie i r óznie mogą się zachować. Przyjmijmy zatem, że u Fajki nie wróci. I tego sie będziemy trzymać. "Może" nie znaczy "musi".
U Fajki trzeba było przecież usunąć, bo się nie goiło i przeszkadzało w normalnym życiu.
Jasne, ze u ludzi tez (pierwsze co wrzasnelam u weta to bylo "dr House!" ) - tez czytalam o roznych postaciach i po angielsku, ze gryzonie zaraza ten sam typ wirusa co u ludzi :/. Baran tylko mowil, ze pierwszy raz sie spotkal z sarkoidem u koszatniczki - jest to faktycznie "typowe" schorzenie koniowatych...
Aś Początkujący Członek Degu Serwis free spirit ;)
i ten jego tupet i to że ma w nosie co reszta o nim myśli
_________________ Z Prawdą jest jak z dupą - każdy ma swoją.
--------------------------------------------------------
zapraszam do galerii http://koszatniczka.org/a...hp?user_id=3571 przedstawiam Wam całą wesołą siódemkę
W sobote czeka juz nas wymarzony urlop - dla chlopcow to zawsze czas ponurych nudow i dlugich dni bez matki (czyli mnie) oraz kilku wolek dziennie...
Jak co roku moja biedna Mama bedzie przybywala codziennie by ich wypuscic, nakarmic i sprzatnac...Musialam wiec nieco jej przygotowac pole walki i zamienic na 2 tygodnie miejscami Dudka z Fajka i Sliwke z Jorgiem. Stara Gwardia, ktora Mame zna nie od dzis, a na wolke tez nie za bardzo juz chetnie wychodzi, mieszka teraz w szafie na gorze, a Jorge ze Sliwka na dole - mam nadzieje, ze beda sami wychodzic i wchodzic do klatki, bo do tej pory Sliwka nie zrozumial, ze inni ludzie na swiecie poza mna nie zjedza go w czasie wyjmowania go z klatki...
Jorge sam juz slicznie wchodzi i wychodzi, Sliwke przyuczam napredce (ale juz sa pewne postepy - przy wchodzeniu trzeba tylko troche zad podepchac), z Munkiem mama nie miewa klopotow...
Na szczescie nikt nie ma aktualnie (puk puk) problemow zdrowotnych, jestem szczesliwa, ze udalo sie uleczyc ta stope Fajki, bo przez dwa tygodnie zrobilby sie niezly sajgon...
Okropnie zawsze tesknie za malymi, ale mama zdaje mi zawsze relacje kto byl na wolce/ jak dlugo i czy ladnie zjedli/ wypili
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum