Strona Główna .:Degu Serwis:. Koszatniczka w Internecie
Koszatniczki - one i o nich !!!
 
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Herbal Pets
 Ogłoszenie 



Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Jacek
26-08-2011, 17:31
Rośliny trujące - wiadomości ogólne
Autor Wiadomość
Justyna 
Mod-emeryt


Imiona koszy: Fryka
Znak zodiaku:
lew

----: Maja [*] Tosia [*]
Imię: Justyna
Posty: 2517
Skąd: ...
Wysłany: 27-08-2009, 16:15   Rośliny trujące - wiadomości ogólne

Rośliny zawierają dużą ilość różnych substancji chemicznych. Wiele z nich może być trująca dla naszych koszatniczek.

Częstość zatruciami częściami roślin w ostatnich latach wzrasta i ma nadal tendencję wzrostową. Przyczyną tego jest to, że jest coraz więcej trujących, egzotycznych roślin sprowadzanych do naszych domów i ogrodów, gdzie nasze zwierzęta domowe mogą spotkać nowe, nieznane dla siebie niebezpieczeństwo. Wiele tradycyjnych poglądów o roślinach trujących jest już dzisiaj nieaktualnych, np. że w trakcie suszenia zmniejsza się działanie trucizn, dziś wiadomo, że nie zawsze tak jest- w wielu pokarmach suszonych trucizny pozostają nadal aktywne.

Ocena toksyczności roślin jest trudna. Zawartość trucizny zależy od okresu rozwoju roślin, nasłonecznienia, nawożenia, obecności herbicydów, parazytów i innych czynników.

Przykłady trujących związków zawartych w roślinach:

1) ALKALOIDY

Atropina, skopolamina, hioscyjamina – zawiera je wiele gatunków z rodziny Psiankowate: pokrzyk wilcza jagoda, bieluń dziędzierzawa, lulek czarny, lulecznica kraińska (coraz częściej spotykana w ogrodach ze względu na atrakcyjny wygląd) oraz innych jak np. chacruna (Brugamansia suaveolens - indiańska roślina lecznicza, pojawiająca się u nas z Vilcacorą). Przy zatruciu nimi objawy zależą od głównych trujących składników. Dla atropiny (pokrzyk wilcza jagoda, lulecznica) są to: halucynacje, szał, drgawki, które poprzedzają śpiączkę. Działanie gatunków zawierających więcej skopolaminy prowadzi do zaburzeń oddychania. Hioscyjamina (pokrzyk wilcza jagoda, bieluń dziędzierzawa, lulek czarny) będzie powodowała przyspieszenie oddechu i akcji serca, dezorientację, omamy, śpiączkę.


Na zdjęciu pokrzyk wilcza jagoda:
http://www.rozanski.gower...iles/atropa.jpg
http://www.farmakognozja....pl&klasa=folium

Na zdjęciu bieluń dziędzierzawa:
http://pl.wikipedia.org/w...=20060708111720
http://pl.wikipedia.org/w...=20041121171604


Kolchicyna - jest głównym alkaloidem zimowitu jesiennego i występuje szczególnie licznie w nasionach i kwiatach. Objawami zatrucia są wymioty i biegunka. Później zaburzenia połykania i oddychania.

Na zdjęciu zimowit jesienny
http://pl.wikipedia.org/w...=20050418090703
http://pl.wikipedia.org/w...=20080316160603


Pirolizydyna - zawierają ją starzec jakubek i ostrzeń pospolity, a także tropikalne heliotropy. Przy ich przewlekłym podawaniu z sianem prowadzą do wypadania odbytu i marskości wątroby. Mleko krów zawierające pirolizydyny może być również niebezpieczne dla pijących je ludzi i zwierząt.

Na zdjęciu starzec jakubek:
http://pl.wikipedia.org/w...=20051021212042

Na zdjęciu ostrzeń pospolity
http://pl.wikipedia.org/w...=20060531113322


Solanina - występuje w jedzonym przez ludzi "ziemniaku" w małych ilościach, do 0,01%. Dla człowieka nie ma to znaczenia toksykologicznego, gdyż dawka jest mała, a trucizna znajduje się w warstwach zewnętrznych odpadających przy obieraniu. Reszta solaniny przechodzi do wody podczas gotowania. Więcej solaniny zawierają ziemniaki na wiosnę, gdy są skiełkowane, zwłaszcza w miejscach przykiełkowych i kiełkach. Solaninę możemy znaleźć w zepsutych, kiełkujących ziemniakach (naświetlone oczka z kiełkami zawierają do 5% solaniny), owocach (niedojrzałe owoce zawierają 1%), kwiatach (0,5%), bulwach (spleśniałe bulwy do 5%), zielonych ziemniakach, wszystkich nadziemnych częściach, a jej największe stężenia wykrywano w łupinach. Ten alkaloid występuje także w innych roślinach okopowych z rodzaju Solanum. Szczególnie wysoka jest jego koncentracja w jagodach.

Stopień toksyczności - bardzo wysoki

O tym, że ziemniaki są trujące często zapominamy, ale nie tylko my. Niech będzie przestrogą następujący cytat:
Ziemniaki przechowują się nieźle, ponadto gotowanie, czy pieczenie zazwyczaj zabija niebezpieczne mikroorganizmy, ale nawet zupełnie jałowe kartofelki mogą nieść w sobie niebezpieczeństwo... W czasach nam współczesnych (z kilkudziesięcioletnią tolerancją dokładności) zatrucia solaniną notowano w wojsku.
Solanina jest substancją miejscowo drażniącą, łatwo wywołującą martwicę tkanek. Uszkadza miejscowo śluzówki przewodu pokarmowego, powoduje biegunki, zaburzenia oddychania, wymioty, ślinotok, bóle głowy i senność. O spowodowanie tych zatruć często obwiniane są produkty mięsne.

Mechanizm działania:
Solanina drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego i po resorpcji działa hemolitycznie, a po krótkim czasie również hamująco na układ nerwowy.

Dawki toksyczne:
Owca 100 - 225 mg/kg solaniny p.o.
Królik 20 - 30 mgkg solaniny i.p.
Człowiek 200 mg solaniny ca 2,8 mg/kg p.o.

Objawy kliniczne:
Bydło: brak apetytu, biegunka, drgawki, paraliż.
Owce: osłabienie, brak koordynacji ruchów, szybko śmierć.
Konie: zapalenia błony śluzowej żołądka i jelit, szybkie tętno śmierć.
Świnie: niepokój, brak koordynacji ruchów, drgawki, senność, brak apetytu, wymioty, biegunka albo zaparcia, szerokie źrenice, gwałtowna śmierć.

Leczenie: Odtruwanie. Leczenie objawowe.

Zapobieganie zatruciom:
Ziemniaki podaje się zwierzętom wyłącznie gotowane lub parowane i gniecione. Staranie wymyte przed gotowaniem, trzeba usunąć części nadgniłe oraz przemarznięte, a także kiełki lub wyrośnięte pędy. One zawierają najwięcej substancji szkodliwych dla zdrowia zwierząt (http://members.chello.pl/e.zylinski/kroliki/jesc8.html )
Podobnie jest z człowiekiem - gotowanie wypłukuje i zmniejsza stężenie solaniny w ziemniakach do znikomych wartości, które są zupełnie nieszkodliwe.

Inne substancje toksyczne występujące w ziemniaku to: solanidyna, chakonina (sterydowy glikoalkaloid), acetylocholina (toksyna powstająca w wyniku działania grzybów i bakterii). Główne substancje ziemniaka znajdują się do 1,5 mm pod skórką.

Objaśnienie skrótów:
p.o. - doustnie
i.p. - dootrzewnowo

Tłumaczenie w większej części ze strony: http://www.vetpharm.unizh...en/0042_vet.htm , http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/2241 , oraz http://www.inkluz.pl/arch.../heuresis3.html . Tekst powstał z powodu kontrowersji wokół ziemniaka, zwłaszcza surowego. Autorstwo: rafers.


Strychnina - jest w kulczybie wronie oko. Jest bardzo trwała i jest wykrywalna w ekshumowanych ciałach jeszcze nawet wiele lat po śmierci. Objawy zatrucia to niepokój, duszność, przegrzanie, napady drgawek tężcowych.


Taksyna - jest odpowiedzialna za toksyczność cisu i składa się z mieszaniny różnych alkaloidów. Wszystkie części rośliny są trujące (zaw. do 0,7%), także miąższ jagód, z wyjątkiem osnówki nasion. W zatruciu dominuje działanie kardiotoksyczne - uszkadzające mięsień sercowy, co prowadzi do zatrzymania krążenia, a także poraża ośrodek oddechowy.

Na zdjęciu cis pospolity:
http://pl.wikipedia.org/w...=20050425102426


2) CYJANKI – zawiera je wiele gatunków roślin, jako glikozydy cyjanogenne, np. laurowiśnia wschodnia, kiełki niektórych niektórych różowatych (gorzkie migdały, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie). Trujące są przede wszystkim pestki tych roślin. Niewielka ilość glikozydów cyjanogennych zawarta jest w nasieniu lnu (1,5%), które uwalniają cyjanowodór tylko z roztartych i namoczonych nasion, dlatego ważne jest, żeby parzyć siemię lniane we wrzącej wodzie, która inaktywuje enzymy rozkładające glikozydy do cyjanku. Objawy zatrucia: duszność, jasnoczerwona krew.

Na zdjęciu laurowiśnia wschodnia:
http://pl.wikipedia.org/w...=20070503130331


3) ENZYMY

Tiaminaza - zawierają ją między innymi paprocie, np. orlica pospolita i skrzypowate, a wśród nich skrzyp błotny i polny zawierają wysokie stężenia tiaminazy. Powoduje ona zaburzenia wchłaniania witaminy B1. Objawami zatrucia są drażliwość, niezborność, porażenie tylnych kończyn. U przeżuwaczy, które same syntetyzują witaminę B1, objawy będą mniej nasilone i będą to krwiomocz oraz zapalenia błony śluzowej i jelit.

Rycyna – enzym zawarty w nasionach rącznika pospolitego. Objawy zatrucia to: bóle brzucha, wymioty, biegunka, powiększenie wątroby i śledziony.


4) FUROKUMARYNA - jest substancją fototoksyczną, która zwiększa wrażliwość skóry na światło słoneczne. Ta substancja jest gromadzona początkowo w DNA, a potem pod wpływem promieni - UV tworzy fototoksyczną substancję. Szczególnie wysokie stężenia osiąga w barszczu Mantagazziego (u nas występujący barszcz zwyczajny zawiera śladowe ilości tej substancji). Furokumaryny można znaleźć też w Rucie zwyczajnej.

Na zdjęciu barszcz Mantagazziego:
http://pl.wikipedia.org/w...=20090624233548


5) GLIKOZYDY NASERCOWE - należą tutaj: naparstnica purpurowa (digitoksyna), naparstnica wełnista (digoksyna), strofant wdzięczny (strofantyna), konwalia majowa (konwalaryna, konwalatoksyna), trzmielina zwyczajna (ewobiozyd), miłek wiosenny (cymaryna, adonitoksyna), cebula morska (scylaren, glukoscylaren). Objawami zatrucia jest biegunka, wymioty, arytmie, zaburzenia, a także zatrzymanie pracy serca.

Na zdjęciu trzmielina zwyczajna:
http://pl.wikipedia.org/w...=20090617101918
Na zdjęciu naparstnica purpurowa:
http://nrm.wikipedia.org/...urea_220605.jpg


6) HORMONY - u herbiworów może dojść do wysokiego stężenia hormonów w wyniku spożywania pewnych roślin, np. podwyższenia stężenia witaminy D3 przy spożywaniu konietlicy łąkowej lub podwyższenia poziomu estrogenów, przy spożywaniu dużej ilości koniczyny łąkowej, która posiada substancje o działaniu estrogenów, co może prowadzić do zaburzeń płodności.

Na zdjęciu koniczyna:
http://survival.strefa.pl/r/koniczynab.jpg


7) AZOTANY - jest wiele roślin, które je gromadzą: owies, burak cukrowy, brukiew pastewna, dynia, słonecznik, sałata, ziemniaki, kukurydza, pszenica, żyto, nostrzyk żółty. Ilość azotanów w roślinach zależy od sposobu nawożenia, ilości azotanów w podłożu, wodach gruntowych itd. Objawy są związane z blokowaniem hemoglobiny i utrudnieniem przenoszenia przez nią tlenu, charakterystyczna jest czekoladowobrązowa krew.


8 ) TOKSYCZNE PROTEINY - toksyczne proteiny występują w nasionach rącznika pospolitego, różanecznika (rododendron), fasoli białej. Duże stężenia szkodliwych białek występują też w tzw. akacji (robinii). Spożycie tych substancji prowadzi do martwicy błony śluzowej żołądka i jelit, uszkodzeń wątroby, nerek i śledziony.

Na zdjęciu rododendron:
http://pl.wikipedia.org/w...=20080105170925


9) SAPONINY - zawierają je: kasztanowiec, kozieradka, naparstnica, fiołek alpejski i różne odmiany jaskrów. Uszkadzają śluzówkę przewodu pokarmowego.

Na zdjęciu jaskier rozłogowy:
http://www.atlas-roslin.com/jaskier-roz%C5%82ogowy


10) Terpentyna – zawiera ją większość drzew iglastych. Objawami zatrucia są zapalenie żołądka i jelit, drgawki, śpiączka, ból brzucha i głowy, nudności, wymioty.


11) SUBSTANCJE TOKSYCZNE DĘBU

Dąb (Quercus robur)

Stopień toksyczności - bardzo toksyczny ++

Główne substancje szkodliwe: tanina w korze do 20%, w liściach i niedojrzałych owocach do 15%. Może być w przewodzie pokarmowym przekształcana w kwas galusowy (3,4,5-trihrydroksybenzoesowy) i pirogalol.

Bezpieczeństwo podania:
Taninę nakłada się na oparzenia albo wstrzykuje się ją podskórnie, rzadko podaje się ogólnie, podobnie jak inne garbniki, które są substancjami rozpuszczającymi guzy u zwierząt doświadczalnych. Kancerogenność (rakotwórczość) taniny jest tłumaczona jej działaniem drażniącym i uszkadzającym komórki, co po dłuższym czasie wyraża się podwyższeniem ryzyka złośliwości i uznaje się jako przyczynę prawdziwej mutagennej DNA kancerogenezy. Badania nad tym działaniem są jednak niekompletne ze względu na rzadko spotykaną konsumpcję roślin zawierających taninę, ale wskazują na zależność między występowaniem raka żołądka i przełyku, a spożyciem taniny.

Ostra toksyczność:
Przedawkowanie może prowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego i martwicy wątroby. Także stosowanie zewnętrzne na dużą powierzchnię oparzenia może prowadzić do wchłaniania się tą drogą i doprowadzić do martwicy wątroby.

Zatrucie dębem:
Wszystkie części dębu zawierają taninę, która jest metabolizowana do kwasów wielohydroksyfenylowych, jak np. do kwasu garbnikowego, galusowego i pirogalolu. Czarny dąb zawiera więcej taniny niż biały, ale z wiekiem ilość jej też maleje. Większość gatunków zawiera toksyczne ilości. Wyjątkiem może być Quercus virginiana i mohriana, które mogą być spożywane bez uszczerbku na zdrowiu. Najbardziej wrażliwe na związki fenolu są młode i źle odżywione zwierzęta. Są też doniesienia, że zatrucia dębem zdarzają się u zwierząt do 2 roku życia, a jeżeli wystąpią objawy choroby, śmiertelność wynosi 80% (u bydła).

Główne działania toksyczne:
Tanina jest hydrolizowana do kwasu galusowego i pirogalolu. Kwas galusowy jest związkiem wielohydroksyfenolowym, który może strącać biaka. Dokładne działanie toksyczne nie jest znane, ale łączy się z białkami, enzymami i nabłonkiem przewodu pokarmowego. Związki białka z pochodnymi fenolu, które osiągają żołądek są pod wpływem zmian pH ponownie rozszczepiane. Wolne związki fenolowe są wchłaniane i prowadzą do zniszczenia białek osocza, komórek śródbłonka i uszkadzają kanaliki nerkowe, prowadząc do obrzęku międzykomórkowego, zmniejszonej filtracji kłębuszkowej i obrzęku okołonerkowego. Przypuszczalnie zwierzęta takie jak sarny, które mają wysoki poziom proliny w ślinie nie hydrolizują taniny i są bardziej odporne na zatrucie dębem. Podobnie kozy wydają się być bardziej odporne od owiec i bydła.

Zatrucie dębem jest opisywane u koni, bydła, owiec i świń; śmiertelność jest wysoka. Ryzyko jest różne w różnych latach, po suchym lecie jest większe. Możliwe, że różne jest stężenie substancji trujących w żołędziach. Także spożycie zielonych liści może prowadzić do zatrucia; najbardziej wrażliwe jest bydło i owce. Świnie mogą zjeść większą ilość zanim dojdzie do zatrucia. Prawdopodobnie odpowiedzialne jest za to wysokie stężenie kwasu garbnikowego.

Mechanizm działania:
Po spożyciu tanina wiąże się z białkami i enzymami przewodu pokarmowego, takimi jak białka błony śluzowej i zmniejsza w ten sposób resorpcje, względnie przyswajanie substancji odżywczych. Poza tym tworzy kompleksy z żelazem, zmniejszając jego wchłanianie, co może prowadzić do jego niedoboru. Tanina wydaje się w przeciwieństwie do swoich derywatów, że nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Pirogalol działa hemolizująco, uszkadza także wątrobę i nerki.

Dawki letalne:
Cielę (i.p.) 120mg/kg taniny
LD 50 dla królika (p.o) 3,4 g/kg taniny, 2,8 g /kg kwas galusowy, 0,7 g/kg pirogalolu.
LD 100; kwas garbnikowy (garbniki)
Myszy p.o. 6g/kg
LD 50; kwas garbnikowy (garbniki)
Króliki p.o. 6,9 g/kg 1x dziennie przez 5 dni
Myszy, szczury i króliki p.o. 2,25 - 6,0 g/kg; po podaniu doodbytniczym toksyczność jest
2 razy większa niż po podaniu doustnym.
LD 50; skondensowana tanina z różnych roślin
Myszy, szczury i króliki s.c. i p.o. 70 - 300 mg/kg; po podaniu pozajelitowym toksyczność jest bardzo wysoka.

Objawy kliniczne:
Najczęściej spotykane są u bydła: występują po 2-14 dniach: apatia, brak łaknienia, zaparcia, wzdęcie, duże pragnienie i duża ilość moczu, później krwista biegunka, słabe tętno, ogólne osłabienie, zataczanie się, obrzęki, ew. niewydolność nerek i zejście śmiertelne.
Koń: apatia, brak łaknienia, zaparcia, a później biegunka, żółtaczka, krwiomocz, obrzęki, duszność duże pragnienie i duża ilość moczu, później krwista biegunka, ogólne osłabienie i niewydolność nerek. Niebezpieczny jest także dla świni, kóz i ptaków.

Leczenie:
Odtruwanie i leczenie objawowe, leczenie objawowe niewydolności nerek.
Leczenie przy przedawkowaniu: polega na przyspieszeniu wydalenia trucizny i zapobiegnięciu jej przyjmowania.

Wynik sekcji:
Wodobrzusze, płyn w opłucnej, rozedma podskórna i otrzewnowa, kłębkowe zapalenia nerek, wybroczyny, wrzody trawienne.

Objaśnienia skrótów:
p.o. - doustnie
i.p. - dootrzewnowo
s.c. - podskórnie
LD50 - dawka śmiertelna (letalna) dla 50% zwierząt
LD100 - dawka śmiertelna (letalna) dla 100% zwierząt

Chyba żadne drzewo nie budzi takich kontrowersji jak dąb. Dlatego szukałem więcej danych o toksyczności dębu w Internecie i literaturze fachowej, te 2 artykuły znalazłem i przetłumaczyłem aby pokazać, że są takie doniesienia. Nie tylko w Internecie, ale również w różnych dostępnych książkach, można znaleźć dane na ten temat. Zainteresowani mogą zawsze do mnie napisać, czy na e-mail, czy na Forum, zawsze, jeśli tylko będę potrafił odpowiem. Zachęcam do dyskusji i zapraszam do lektury – rafers.
Dane pochodzą ze strony: http://www.vetpharm.unizh...en/0052_vet.htm


Leczenie zatruć substancjami toksycznymi:
- Węgiel aktywowany
- Płyny doustne i pozajelitowe
- Leczenie objawowe.
- Konieczna wizyta u weterynarza!

Większość danych pochodzi ze strony http://www.vetpharm.unizh...xdb/KLT_002.htm
Mam nadzieję, że ten artykuł zwróci naszą uwagę na rośliny, o których nie myślimy, że mogą być szkodliwe dla naszych zwierząt, że musimy też zwrócić uwagę ile i co jedzą – rafers.
artykuły: "Rośliny trujące - wiadomości ogólne" , "Ziemniak" ,"Dąb - kontrowersje" scaliła i całość i uzupełniła KK
_________________

Ostatnio zmieniony przez junoo 01-11-2012, 22:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group